In de regel probeer ik mijn blogjes prettig te maken. Leuke onderwerpen, niet te confronterend met hoogstens een beetje een ‘clickbait-achtige’ titel om jullie aandacht te trekken.

Deze blog is anders en mogelijk confronterend voor sommigen. Misschien wil je niet verder lezen.

De laatste tijd spreek ik veel mensen over het belang van vitaliteit en werkgeluk in relatie tot uitval en verzuim. Dat is niet zo gek, dat is wat ik doe.

De meesten hebben een behoorlijk idee van hoe ze de vitaliteit van hun medewerkers kunnen optimaliseren. Ze weten wat ze willen bereiken, maar ontbreekt het hen ‘slechts’ aan de tijd of specifieke kennis om de vitaliteit gestructureerd te verbeteren. Aan de andere kant denken sommige van mijn gesprekspartners dat ze nauwelijks te maken hebben met verzuim en uitval, terwijl ik denk dat ze dat niet kunnen weten.

Het is alsof ik vraag of je last hebt van waterlekkage. Je denkt even na en zegt dat je daar geen last van hebt. Dat is mooi. Maar is het juist? In de keuken drupt er misschien niets, maar als je een lekkage in de kelder hebt, weet je dat dan?

Waarschijnlijk niet, tenzij je regelmatig actief controleert of je daar lekkage hebt.

Voel je het verschil? Volgens mij kan je niet zeker weten dat het goed is als je niet voortdurend controleert of het goed is.

Meer dan de helft van het verzuim op werk wordt veroorzaakt door privé gerelateerde omstandigheden. Dus af en toe een praatje bij de koffieautomaat of een POP gesprek op het werk geeft in mijn optiek een onvolledig beeld. Je zal verder moeten gaan om je werknemers te helpen bij werk en privé.

Een paar controlevragen die je jezelf kan stellen om te checken of je echt weet wat er bij je medewerkers speelt:

  • Weet jij welke werknemers mantelzorg verlener en hoe ze dat belast?
  • Weet jij welke werknemers op het randje van financiële problemen zitten en wat dat met ze doet?
  • Weet jij welke werknemers relationele problemen hebben en hoe ze daar mee omgaan?
  • Welke werknemers maken zich zorgen om hun gezondheid, slaapgebrek, werkstress, alcoholgebruik, hun kinderen, hun baan, hun carrière, pestgedrag op het werk of de oorlog in Oekraïne?

Als jij met zekerheid antwoorden op bovenstaande vragen hebt, dan kan je inderdaad weten hoe het met het werkgeluk en de vitaliteit van je werknemers gesteld is.

Dan ben ik oprecht blij dat er zo veel aandacht voor jullie medewerkers is.

Misschien zou je voor degenen die het nog niet weten in de comments aan kunnen geven wat jullie doen om echt te weten hoe vitaal je medewerkers zijn?

Dan helpen we samen alle medewerkers een beetje vitaler maken.