Je bent echt niet normaal
Veel mensen denken dat gestresst zijn, slecht slapen en met moeite de trap op kunnen sloffen normaal is. Dat heeft iedereen toch?
Het kan best zijn dat in jouw omgeving bijna iedereen dat heeft, maar dat maakt het niet normaal!
Er zijn voor bijna iedereen methoden te vinden om meer ontspanning te vinden, beter te slapen, gewicht te verliezen en fitter te worden. Het mooie is dat veel van deze voordelen met elkaar samenhangen en elkaar versterken. Je kan je voorstellen dat wanneer je meer ontspannen bent je ook beter slaapt. En dat je zonder die lovehandles ook beter de trap opkomt.
Wat vaak lastig wordt gevonden is hoe te beginnen. Je bent gewend te zijn zoals je bent. Je vindt jezelf waarschijnlijk redelijk normaal, dus wat is er dan mis?
En het is natuurlijk ook niet nodig om oplossingen te vinden voor problemen die niet bestaan.
Een mooi indicatie is dat wanneer jij iets wil veranderen, dat dus aandacht verdient. Het maakt niet uit of jij meer of minder piekert dan een ander; als jij vindt dat je te veel piekert en daar last van hebt is dat een goede reden om in actie te komen.
Laten we het piekeren nog even als voorbeeld gebruiken: ook dit staat vaak niet op zichzelf. Dit piekeren is mogelijk gerelateerd aan jouw mentale of lichamelijke fitheid, je slaap of je eetgewoontes.
Het is belangrijk in samenhang naar verandering te kijken: het gaat om de de samenhang tussen lichamelijke en mentale fitheid, voeding, beweging, sociale omgeving en zingeving.
Dus als je je pieker-gedrag aan wil pakken, zul je ook moeten kijken naar, bijvoorbeeld, je slaap. Slaap je ‘normaal’? Wat is voor jou voldoende? En welke gedragsveranderingen zou je in kunnen voeren om je slaap efficiënter te maken, waardoor je misschien ook weerbaarder wordt tegen piekeren.
Zie je die samenhang? Geen van de onderdelen staat op zichzelf.
Mogelijk is het lastig daar in je eentje mee aan de slag te gaan en helpt de objectieve ondersteuning van een specialist hierbij.
Maar hiervoor moet jij wél zelf de regie nemen. Jij moet in actie komen als je wat wil veranderen. Een coach kan je begeleiden en je in laten zien wat er kan veranderen, maar jij moet het werk doen!
Kleine aanpassingen kunnen al grote verbeteringen laten zien en als je merkt dat iets werkt, is het niet moeilijk vol te houden.
Maar voel er maar eens over na. Hoe gaat het nou écht met je en wat zou je anders willen?