Dubbel genaaid: De pijn van het MKB

Het MKB is dubbel genaaid als het om verzuim gaat: eerst omdat uitval van een enkele medewerker de hele winst kan opslokken.

Ten tweede omdat investeren in uitvalpreventie een aanzienlijke investering vereist. Dat is niet altijd haalbaar voor kleinere bedrijven die niet over de HR budgetten en middelen van grote bedrijven beschikken.

 

Wanneer mensen uitvallen of niet efficiƫnt werken, dan kost dat geld. Dat geld ben je kwijt. Als je vervolgens diensten inkoopt om het werkgeluk te verhogen met als doel de efficiency- en verzuimcijfers te verbeteren, betaal je dus twee keer.

 

Een valkuil is dat de kosten van huidig verzuim vaak onderschat worden. Zelfs als er geen medewerkers zijn die daadwerkelijk uitvallen, kunnen er al kosten zijn verbonden aan zogenaamd ‘grijs verzuim’. Dit is het geval wanneer medewerkers het werk niet leuk vinden, ongemotiveerd zijn en zichzelf niet volledig inzetten, maar wel aanwezig zijn op het werk. Dit kost ook geld, vaak veel geld. Heb je dit al eens berekend?

 

Bovendien gaat er ook geld verloren als medewerkers niet op de juiste plek binnen de organisatie zitten. Als je mij de hele dag spreadsheetjes laat invullen, lijkt dat misschien wel te werken. Uiteindelijk zal de spreadsheet wel gevuld zijn. Ik doe echt mijn best, maar ik vind er niets aan en ben wellicht niet nauwkeurig genoeg om het perfect te doen. Er zijn vast andere medewerkers die veel beter geschikt zijn voor die taak.

Weet jij welke medewerkers binnen jouw organisatie op de juiste plek zitten en wie niet? Elke mismatch kost geld. Heb je dit in beeld?

 

Zo zie je dat er al veel kosten zijn gemaakt voordat een medewerker daadwerkelijk uitvalt of vertrekt. Het is dus verstandig om nu al maatregelen te nemen om het werkgeluk te vergroten en ervoor te zorgen dat medewerkers op de juiste plek zitten. Dit zal direct kosten besparen, zelfs als er anders niemand zou uitvallen of vertrekken.

 

De kosten, baten en de juiste interventies binnen de vitaliteits-strategie kunnen we goed inzichtelijk maken, samen met HR zodat de investering beheersbaar blijft.