Dit is niet alweer een blog over hoe iemand aan vakantie toe is.

Deze blog gaat niet over hoe hard ik gewerkt heb en hoe ik aan vakantie toe ben. Natuurlijk vind ik het vooruitzicht om twee weken in de Italiaanse bergen te fietsen en hiken heerlijk, maar niet omdat ik het nodig heb, maar omdat het leuk is.

Ik probeer elke werkdag al een stukje vakantie in te bouwen. Door dagelijks te mediteren, te sporten, te reflecteren, goed te eten en goed te rusten. En door ervoor te zorgen dat ik het werk wat ik doe leuk vind en er energie van krijg.

Maar er is toch wel een aspect aan vakantie dat ik interessant/leerzaam vind, namelijk het loslaten van het werk. Dat vind ik lastig.

Ik ben sinds dit voorjaar bezig om mijn ‘vitaliteits-business’ vorm te geven door veel zaadjes te planten. Ik heb de eerste toffe workshops gegeven, mijn boek afgerond natuurlijk, en de eerste stekjes beginnen hun kopje op te steken.

Ik heb met sommige, hopelijk, aanstaande klanten al tweede of derde gesprekken gehad die steeds concreter worden. Ik heb steeds meer feedback op de oplossingen die ik biedt om IT’ers vitaler te maken. En dan ga ik vervolgens twee weken niets doen. Ik laat mijn stekjes twee weken alleen, geen water, geen onkruid wieden of poepende katten wegjagen.

Dat vind ik moeilijk. Ik heb het gevoel dat als ik twee weken niets doe alle voorgaande werk voor niets is, dat ik na de vakantie opnieuw moet beginnen en mijn stekjes verdord zijn.

Met die gedachte heb ik geen rust op vakantie, daar moet ik iets mee. Tijd voor zelfonderzoek.

Mijn mantra: als ik twee weken geen aandacht geef aan mijn plantjes, dan is dat helemaal niet erg.

  • Want ze groeiden toch al langzamer dan mijn ongeduldige zelf wilde. Of ik er nu twee weken wel of niet naast ga zitten om ze te motiveren om te groeien maakt natuurlijk geen bal uit.
  • Als ik ze even geen water geef maakt ook niet uit. De kans dat het ondertussen gaat regenen is aanzienlijk en de worteltjes gaan waarschijnlijk al dieper dan ik denk. Ze redden zich wel.
  • Mijn plantjes aanstaande klanten zijn waarschijnlijk zelf ook op vakantie, dus al werk ik me helemaal suf, er wordt toch niets beslist de komende weken. Scheelt twee weken voicemails volkletsen.
  • En als ik mij de komende tijd heel ergens anders of focus, hoe kom ik in hemelsnaam die berg opgefietst, dan kom ik waarschijnlijk met mooie creatieve ideeën de werkweken weer in en haal zo onverwachte resultaten.

Als ik deze zinnetjes uitprint en nog even doorlees elke dag, dan ga ik lekker ontspannen op vakantie. Dan kan ik het werk loslaten, voor het mij niet meer loslaat, en ga ik volledig fietsen.

En als ik de top niet haal, dan zitten we lekker wat eerder op het terras.